Una dintre problemele prezentate astăzi în ședința Colegiului Prefectural a fost cea privind situația medicilor titulari din comunele județului. Potrivit datelor prezentate în cadrul ședinței de către reprezentanții Instituției Prefectului Sălaj, județul nostru a ajuns, la un moment dat, în situația de a nu avea medici titulari în 12 comune. Aici, asistența medicală este asigurată de medici din comunele învecinate.
Contactat telefonic, un medic de familie care a renunțat la activitatea din mediul privat ne-a explicat că „totul ține de dorința de a profesa la sat. Există comune unde primarii s-au mobilizat și au înțeles necesitatea modernizării dispensarelor medicale, le-au dotat și au încercat să-i atragă pe medici. Problema a fost rezolvată în special în comunele mari, cu mulți locuitori. Cred că problema la care faceți dumneavoastră referire este prezentă cu precădere în comunitățile rurale mici, cu locuitori puțini, acolo unde nici posibilitățile economice nu prea există. Interesul medicilor pentru aceste comunități este scăzut, vă dați seama”. Problema deficitului de medici de familie este veche în Sălaj de ani de zile. Oficialii Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj și cei ai Direcției de Sănătate Publică Sălaj au anunțat de mai multe ori măsuri de căutare a unor medici dispuși să profeseze la sat, dar fără rezultat, de cele mai multe ori. Contactat telefonic, vicepreședintele Colegiului Medicilor Sălaj, dr. Csakvari Alexandru, ne-a declarat că există comune fără medic de familie, dar aici, serviciile medicale sunt asigurate săptămânal de medici din localitățile apropiate. Potrivit lui dr. Csakvari, totul ține de comunitatea locală, de numărul de pacienți, de situația existentă la nivel local. „Important este că serviciile medicale sunt asigurate și în aceste comune”, a punctat medicul sălăjean.
Probleme și în aprovizionarea cu medicamente și aparatură medicală
O altă problemă prezentată în ședința Colegiului Prefectural a fost cea care privește aprovizionarea cu medicamente și materiale sanitare. „Au fost unele sincope în aprovizionarea cu unele medicamente și aparatură medicală deficitare pe piața românească, respectiv cu aparate de oxigenoterapie în perioada de vârf a pandemiei. Președinta Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, dr. Olga Stana, a declarat în cadrul ședinței că probleme privind asigurarea aparatelor de oxigenoterapie au existat în perioada de vârf a pandemiei, dar au fost rezolvate în cele din urmă. Prefectul Dari Toma a atras atenția asupra necesității rezolvării problemelor de aprovizionare cu medicamente și materiale sanitare, asta în condițiile în care numărul îmbolnăvirilor cu Covid-19 a înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele zile.